Frivolité

(demonstratie alleen in Hellendoorn)

Frivolité is het Franse woord voor lichtzinnigheid. Dit woord past heel goed bij dit handwerk met zulke sierlijke resultaten. Het is een heel oude handwerktechniek. Vroeger werd het alleen gedaan door dames van gegoede stand, die echt geen vuile handen van het werk kregen. Daar hadden ze hun personeel voor.
Het is een knooptechniek, die waarschijnlijk is voortgekomen uit de macraméknopen. Vroeger werd het frivolité-kant eigenlijk alleen gebruikt voor kantjes langs kraagjes en zakdoekjes of gordijntjes. Tegenwoordig worden er allerlei figuren van geknoopt, zoals kerststerren, boekenleggers en dergelijke. Het werk word geknoopt met een spoeltje. Deze spoeltjes zijn 7 cm lang en 2 cm breed; midden in het spoeltje zit een staafje waar je het garen op moet winden. Er kan met dun of met dik garen geknoopt worden, net naar gelang het onderwerp. Je werkt om de hand heen, zodat er een ring gevormd kan worden.
Voor de bogen tussen het werk heb je een tweede spoel nodig. Als je eenmaal de techniek kent, dan is het een heel ontspannende bezigheid.