Glas in Lood

De techniek van glas in loodlijsten zetten is al heel oud. Oorspronkelijk werd het gedaan omdat het nog niet mogelijk was om grote ruiten uit een geheel te maken. Vooral in kerken en oude herenhuizen tref je het veel aan.
.
De techniek
Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden worden eerst netjes op maat gesneden en daarna in H-vormige loodprofielen geschoven. Daarna worden alle contactpunten aan elkaar gesoldeerd. Om het raam waterdicht te maken wordt de ruimte tussen de loodlijst en het glas dicht gekit met stopverf gemengd met lijnolie. Om het raam extra stevigheid te geven zijn een paar doorgaande loodlijsten vaak voorzien van een stalen kern, het geheel wordt dan een stuk steviger. Bij nog grotere ramen kunnen ook nog stalen spijlen worden bevestigd voor extra stevigheid. Ook kan een raam natuurlijk bestaan uit meerdere deelramen, elk in een eigen sponning.

Modern glas in lood
De techniek van het glas in lood ambacht is in wezen niet veel veranderd, al is het gereedschap wel verbeterd. Ook de voorstellingen zijn in de loop van de tijd natuurlijk veranderd. Zelf houd ik erg van het maken afbeeldingen van dieren, vooral vogels. Dat kunnen zowel complete vensters zijn of voorzetramen of gewoon een hangend of staand paneel. Ook kan een glas in lood paneel in dubbel glas worden gezet zodat het goed geïsoleerd is. Restauratie
Na verloop van tijd kan het lood door contact met weer en wind zo aangetast en verzwakt zijn dat het vervangen moet worden. Het glas wordt uit het lood gehaald en zorgvuldig schoon gemaakt. Daarna wordt het in nieuw lood gezet en gaat het weer heel veel jaren mee. Ontzettend leuk om te doen! Als er ruitjes gebroken zijn, kunnen die gelijk vervangen worden.


.